Pentru a putea controla starea parcului auto dintr-o tara si a sigurantei oferite de masini in trafic, la nivelul fiecarei tari exista norme legislative prin care soferii au obligativitatea de a efectua o verificare tehnica pentru autovehiculul pe care il conduc. Aceasta are rolul de a stabili starea tehnica a masinii si de a identifica posibile defectiuni care pot reprezenta un pericol pe sosele.

Aceasta verificare este cunoscuta in Romania sub denumirea de ITP si trebuie efectuata pentru toate categoriile de vehicule care circula pe drumurile publice. Mijloacele de transport in comun sunt unele dintre cele mai intalnite astfel de vehicule, care trebuie sa ofere siguranta unui numar mare de persoane zilnic, motiv pentru care acestea trebuie verificate la un interval de 6 luni, spre deosebire de autoturismele personale, de exemplu.

Companiile de transport si soferii care au nevoie sa efectueze ITP-ul pentru autobuze in sectorul 5 pot apela la serviciile statiei Beta ITP. Aceasta are un program prelungit, care sa fie favorabil pentru toti soferii si nu impune existenta unei programari prealabile.

Cum inspectia tehnica vizeaza toate sistemele unui autovehicul, aceasta se desfasoara in mai multe etape:

  1. Identificarea autovehiculului

Pentru a se putea identifica autovehiculul, soferul are obligatia de a prezenta o serie de documente, ale caror informatii trebuie sa corespunda cu datele oferite de masina. Aceste documente sunt: cartea de identitate a autovehiculului, certificatul de inmatriculare, o asigurare RCA valabila si inclusiv cartea de identitate a soferului care s-a prezentat cu acesta la statia BetaITP.ro.

  1. Verificarea nivelului de poluare

Cantitatea de noxe emise de autovehicule in aer este un aspect foarte important pentru protejarea mediului inconjurator, motiv pentru care una dintre etapele inspectiei tehnice consta in verificarea nivelului de poluare a masinii.

ITP pentru autobuze in sectorul 5 | ITP la microbuze in sectorul 5 | BetaITP.ro

ITP pentru autobuze in sectorul 5

  1. Verificarea sistemelor de siguranta ale masinii

De asemenea, sistemele de siguranta, de la sistemul de franare – care este testat mai amanuntit in cazul ITP-ului la microbuze in sectorul 5, la statia amintita – pana la cel de directie, suspensie si rulare, starea de functionare a farurilor si sistemului electric al masinii.

Aspectul estetic al autovehiculului este si el verificat cu atentie, motiv pentru care ar trebui sa fie spalata inainte de ITP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here