Cartile ar trebui sa fie prezente in viata unui om inca din copilarie. Povestile de seara citite de catre parinti nu au doar rolul de a relaxa copiii sau de a-i adormi, ci au si rolul de a le dezvolta imaginatia. Prin citit se imbogateste vocabularul, imaginatia capata noi dimensiuni, iar copilul va avea un hobby sanatos, daca este invatat inca din primele luni de viata cu lumea de basm a cartilor.

In functie de varsta copiilor, sunt diferite carti pe care le puteti oferi: carti senzoriale, care obisnuiesc copilul cu diferite texturi, forme, culori, carti de colorat, carti de povesti, carti cu diferite activitati. Daca vreti sa aveti cateva minute doar pentru voi in fiecare zi, nu lasati copilul sa se uite la televizor sau sa se joace pe telefon. Cel mai bine este sa ii oferiti o carte educativa, adecvata varstei, care il va captiva, il va distra si ii va permite sa invete lucruri noi. Si desenele animate sunt in regula, insa cu masura, pe cand cartile, miscarea in aer liber si exploratul naturii nu au nevoie sa fie ingradite, pentru ca aduc doar beneficii copilului.

Asa ca in loc sa cumparati foarte multe jucarii pe care copilul poate le va folosi o data, mai bine investiti in tot felul de carti educative, care sa dezvolte inteligenta copilului si care sa il si distreze. De exemplu, daca stati la bloc si nu aveti bunici la tara care sa se ocupe de cresterea animalelor, puteti sa ii aratati copilului dupa varsta de 1 an cum fac diferite animale, astfel incat sa stie care sunt acestea. Multi copii nu stiu cum arata un curcan de exemplu, iar o astfel de carte interactiva l-ar putea ajuta sa descopere lumea animalelor. Iar daca vreti sa cumparati carti pentru copii si nu stiti care ar fi cele mai potrivite, va recomandam sa cititi mai departe.

Prima carte pe care v-o recomandam este utila inca din primele luni de viata ale bebelusului. Se numeste ,,Bebe invata. Primele 100 de cuvinte”. Chiar daca in credinta populara se spune ca bebelusii si copiii nu inteleg multe lucruri, specialistii contrazic aceasta afirmatie. Creierul bebelusilor este ca un burete: aboarbe toate informatiile, cuvintele, face legaturi si se dezvolta pe zi ce trece, pregatindu-se pentru momentul in care copilul va incepe sa vorbeasca. Asa ca este bine sa vorbiti mereu cu bebelusul si sa ii cititi, pentru ca astfel ii asigurati un start bun in viata.

Pentru copii este foarte important sa aiba in permanenta activitati care sa ii stimuleze si din care sa poata invata prin joaca. Asa ca va recomandam 100 de activităţi stimulatoare Montessori. Aici veti gasi activitati pentru care nu trebuie sa investiti sume de bani, ci doar sa lasati copilul sa se bucure de mediul inconjurator. Maria Montessori a dezvoltat un sistem de invatare bazat pe incurajarea copilului sa exploreze mediul inconjurator, diferite situatii, sa simta, sa vada, sa miroasa. Astfel, el descopera lumea prin joc si invata fara sa isi dea seama.

Iar pentru copiii cu varste intre 4 si 10 ani, va recomandam Cand ma fac mare. Ema si Eric exploreaza meserii si principii de viata, de Ioana Chicet-Macoveiciuc (Printesa Urbana). Este o carte superb ilustrata si cu dialoguri foarte bune, din care copiii pot afla mai multe despre meserii. Este o carte care ii va invata pe copii sa aiba incredere in ei si care incearca sa spulbere mitul ca anumite meserii sunt pentru fete si anumite meserii pentru baieti.

Acestea au fost doar trei carti pe care vi le recomandam pentru a le citi copiilor si pentru a va bucura impreuna si a afla lucruri noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here