Lovitură grea pentru Lucian Bute, după ce Comisia de Box şi Lupte din DC a notificat WBC că pugilistul român a fost depistat pozitiv pentru “Ostarine”, substanţă interzisă, se arată într-un comunicat al forului mondial.

Bute Lucian

Yvon Michel, preşedintele Groupe Yvon Michel, care îl reprezintă pe Lucian Bute s-a declarat surprins de vestea conform căreia sportivul român s-ar fi dopat şi speră că totul a fost doar o greşeală.

“GYM a efectuat întotdeauna controale adecvate pentru a menţine boxul curat. Suntem surprinşi de rezultatele preliminare, iar acum sperăm ca analiza B să dovedească faptul că primul rezultat a fost o greşeală. Între timp sunt 100% alături de Lucian Bute şi îl susţinem”, a declarat Michel pentru montrealgazette.com.

Lucian Bute a fost depistat pozitiv cu Ostarină, o substanţă aflată pe lista celor interzise de către Agenţia Mondială Anti-Doping, la finalul meciului pentru centura WBC, disputat la Washington, împotriva suedezului Badou Jack. Ostarina este un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM) ce poate fi folost de sportivi în timpul antrenamentelor şi pentru creşterea formei şi a rezistenţei fizice, cu efecte similare steroizilor anabolizanţi.

Dacă va fi găsit vinovat, Bute va pierde bursa încasată pentru meciul cu Badou Jack (aproximativ 500.000 de dolari) şi riscă o suspendare de minim doi ani, sinonimă practic cu încheierea carierei.

Lucian Bute: Sunt sigur că rezultatul Probei B va fi negativ

„Nu înţeleg ce s-a întâmplat şi ce ar fi putut duce la un test pozitiv. Am trecut întotdeauna orice test anti-doping, încă de când am ieşit campion. Nu cu mult timp în urmă, înaintea meciului din noiembrie 2015 cu James DeGale am fost testat de 8 ori, de la începutul perioadei de pregătire până la meci. Nu am luat niciodată nimic şi nu am folosit niciodată substanţe interzise. Am încredere deplină în echipa mea. Am cerut deja proba B şi sunt sigur că aceasta va ieşi negativă.” a spus Lucian Bute, vineri dimineaţă

Ostarina este un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM) ce poate fi folost de sportivi în timpul antrenamentelor şi pentru creşterea formei şi a rezistenţei fizice, cu efecte similare steroizilor anabolizanţi. Substanţele de tip SARM au fost interzise ca atare de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în ianuarie 2008.

“Comisia de Box şi Lupte din DC va urma propriile regulamente antidoping şi se va consulta cu WBC şi programul “Clean Boxing”. Mai multe informaţii vor fi date publicităţii în zilele următoare”, se arată în comunicatul WBC.

Dacă va fi găsit vinovat, Bute va pierde bursa încasată pentru meciul cu Badou Jack (aproximativ 500.000 de dolari) şi riscă o suspendare de minim doi ani, sinonimă practic cu încheierea carierei.

Conform ESPN, echipa lui Bute a refuzat să comenteze în vreun fel comunicatul WBC. WBC nu a luat încă o decizie în privinţa lui Bute şi se aşteptă probabil şi testarea probei B.

În vârstă de 36 de ani, Lucian Bute a disputat 36 de meciuri la profesionişti, înregistrând 32 de victorii (25 prin K.O.), trei înfrângeri şi o remiză (în ultimul meci, cu Badou Jack, care a păstrat centura WBC).

Pugilistul originar din Pechea (Galaţi) a disputat primul meci ca profesionist în noiembrie 2003, iar în octombrie 2007 a cucerit titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, după o victorie prin KO tehnic în faţa columbianului Alejandro Berrio. Bute şi-a apărat cu succes titlul de nouă ori, fiind învins de Carl Froch în mai 2012, într-un meci disputat la Nottingham, în Anglia.

Bute este al şaselea sportiv român depistat pozitiv în 2016, după Liviu Dumitrescu (kaiac-canoe), Mirela Lavric (atletism), Mihai Donisan (atletism), Claudia Ştef (atletism) şi Eva Tofalvi (Biatlon)

Lucian Bute a reacţionat pe pagina sa de facebook: ”Ieri a apărut o ştire că am fost testat pozitiv pentru o substanţă interzisă după meciul cu Badou Jack. Nu am amănunte pentru că nu ma primit încă rezultatul oficial al laboratorului folosit de către comisia atletică din WASHINGTON. Personal, eu sunt surprins şi dezamăgit de această ştire. Am o lungă carieră în spate şi am fost testat anti-doping de zeci de ori fără să am vreodată un test pozitiv. Comform protocolului va avea loc un nou test la eşantionul “B” şi voi aştepta acest nou test înainte să fac alte comentarii. Nu am folosit niciodată substanţe interzise şi sunt convins că se va face lumină în acest dosar”.

Badou Jack, fostul adversar al lui Bute: Trişează! Îmi place de el, dar nu e ok ce a făcut

 Suedezul Badou Jack, care şi-a păstrat centura de campion mondial WBC, după meciul cu Lucian Bute disputat pe 1 mai 2016 la Washington, a declarat că a fost surprins de revenirea lui Bute în ultimele reprize ale meciului, dar nu se aştepta ca românul să folosească substanţe interzise.

“Tot nu a reuşit să mă bată, chiar dacă a folosit substanţe interzise. Am câştigat lupta şi toată lumea a crezut că am câştigat lupta. În primul rând, nu ar trebui să fie o remiză. Din fericire, rezultatul se poate schimba în victorie. Trişează! Asta e o afacere dureroasă. Poţi muri în ring, e rău. Îmi place Lucian ca persoană, e un băiat bun, dar nu e deloc ok ce a făcut. Îţi pui viaţa în pericol de fiecare dată când intri în ring şi adversarul tău trişează? Poţi muri, se poate întâmpla orice în ring. L-am lovit tare de câteva ori şi şi-a revenit foarte bine din lovituri, ceea ce m-a surprins. Când am auzit că a căzut testul antidoping m-am gândit că are legătură cu modul în care a revenit foarte puternic în ultimele runde. Am crezut că e cinstit, nu mă aşteptam la asta de la el.” i-a declarat Badou Jack lui Dan Rafael, jurnalistul ESPN care a oferit primul informaţia că Bute a fost prins dopat.

 Suedezul Badou Jack, care şi-a păstrat centura de campion mondial WBC, după meciul cu Lucian Bute disputat pe 1 mai 2016 la Washington, a declarat că a fost surprins de revenirea lui Bute în ultimele reprize ale meciului, dar nu se aştepta ca românul să folosească substanţe interzise.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here