Portofoliile de actiuni ale investitorilor au suferit corectii usturatoare in ultimele doua zile, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nefiind o exceptie, cu un minus de 3,1% saptamana aceasta. Trecand un moment peste obisnuitele titluri care anunta panica, dar si peste explicatiile date de analisti si brokeri, realitatea este ca bursele au scazut irational de mult in doua zile, mai mult decat dupa anuntul falimentului Lehman Brothers, asta desi este evident ca actuala situatia economica globala nu este nici pe departe similara celei din 2008.

Citeste si:  Povestea OZN-ului recunoscut de armata americană

Motivul oficial: Cresterea inflatiei si migrarea banilor din actiuni in titluri de stat

Semnalul scaderilor recente a venit din SUA, acolo unde vinerea trecuta indicele Dow Jones a scazut cu 2,5%, evolutia urmata de o corectie chiar mai mare, de 4,6% (-1.175 puncte), in sedinta de luni. In termeni absoluti, declinul de luni al Dow Jones a fost cel mai mare inregistrat in istorie.

Brokerii explica scaderea ca fiind o reactie a pietelor de actiuni la cresterea dobanzilor si a inflatiei.

“Cea mai mare problema a fost cresterea brusca a dobanzilor la obligatiunile de stat americane pe 10 ani, de la 2,4% la aproximativ 2,8%, in mai putin de o saptamana. 2,8% pentru un bond american este considerat un nivel foarte bun, mai ales daca ne gandim ca anul trecut dobanda era de 1,3%, astfel ca multi investitori majori si-au reorientat investitiile din actiuni in obligatiuni”, spune Dragos Mesaros, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Goldring.

Citeste si:  Vitamina D te scapa de arsurile solare

Odata cu cresterea dobanzilor la titlurile de stat vor urca si costurile de imprumut ale companiilor. In ultimii ani, dobanzile la credite au fost atat de reduse incat companiile (in special cele americane) au beneficiat practic de imprumuturi gratuite, iar ca urmare s-au putut extinde la costuri extrem de mici. Totusi, cresterea inflatiei si anunturile Rezervei Federale americane (Fed) privind intentia de a mari gradual nivelul dobanzilor se va traduce printr-o crestere a costurilor pe care companiile le au de suportat – evident, un lucru negativ pentru investitorii in actiuni

Citeste si:  Opel Insignia model 2017 - tehnologii noi si tinuta sportiva

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here