Criptomonedele ar putea pune in pericol stabilitatea financiara

Bancile centrale trebuie sa fie pregatite pentru a interveni si a contracara riscurile create de monedele digitale, precum bitcoin, care au devenit o "combinatie de bula speculativa, schema piramidala si dezastru ecologic", a declarat, marti, Agustin Carstens, director general la Banca Reglementelor Internationale (BRI), informeaza The Wall Street Journal, citat de Agerpres.

0
78

“Exista argumente solide pentru o interventie a autoritatilor. Aceste active pot da nastere la ingrijorari cu privire la protectia consumatorilor si investitorilor. Autoritatile relevante au datoria de a educa si proteja investitorii si consumatorii si trebuie sa fie pregatite pentru a actiona”, a declarat Agustin Carstens la un eveniment organizat la Universitatea Goethe din Frankfurt. “Simbolurile digitale private care se pretind a fi monede nu trebuie sa submineze increderea in bancile centrale”, a apreciat Carstens, care nu a sugerat insa care sunt masurile concrete care ar trebui luate.

Citeste si:  Cum au vrut să copieze doi elevi din Constanţa la proba orală

Agustin Carstens, fost guvernator al Bancii Centrale a Mexicului, este ultimul dintr-un sir de decidenti care s-au pronuntat impotriva monedelor digitale, dupa ce bitcoin, cea mai cunoscuta criptomoneda, a cunoscut o apreciere spectaculoasa de peste 1.000% in 2017. In acest an insa, bitcoin a pierdut aproape doua treimi din valoare, ajungand sub pragul de 6.000 de dolari de la 19.000 de dolari in decembrie.

Citeste si:  Miele deschide un nou magazin in Constanta

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat si el luni ca monedele digitale ar trebui privite drept active foarte riscante, adaugand ca BCE analizeaza riscurile potentiale pentru bancile din zona euro. Anterior, Randal Quarles, director de reglementare la Rezerva Federala americana declara si el ca monedele digitale ar putea reprezenta o provocare serioasa la adresa stabilitatii financiare daca ar fi adoptate la scara larga.

Citeste si:  Peste două milioane jumătate de români au votat până la ora 11:00. Judetul Teleorman este pe primul loc

Citeste tot articolul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here