In prezent, nu mai putem folosi aceleasi expresii ca acum o suta de ani fara sa parem putin ridicoli. Trebuie sa ne adaptam vocabularul la cel prezent si la realitatile momentului si sa spunem lucrurilor pe nume. Un sfat popular are valoarea lui, iar daca ne aplecam atentia asupra zicalei “fa-ti iarna car si vara sanie”, ii putem da o alta forma, dar care sa-i pastreze sensul.

Tu cum ai reformula aceasta zicala? “Cumpara centrala termica vara si aparat de aer conditionat iarna”? Ai spune ca trebuie sa ai grija din timp de confortul tau termic si sa ai apa calda pe tot parcursul anului. Ai putea gasi mai multe formulari prin care sa exprimi acelasi lucru.

Cand se vand cele mai multe echipamente de incalzire sau racire a locuintei?

Cele mai mari niveluri de vanzare a centralelor termice performante se inregistreaza in ultimile doua luni de vara si in primele doua luni de toamna, adica in intervalul iulie-octombrie. Intreaba orice comerciant de specialitate, iti va raspunde acelasi lucru.

Pe de alta parte, din cauza tendintei romanilor de a lasa pe ultima suta de metri foarte multe lucruri, nu se poate afirma ca aparatele de aer conditionat se cumpara in ianuarie sau in februarie. Cumva, in luna aprilie explodeaza volumul de vanzari de aer conditionat, situatia aceasta durand pana in iunie, desi ar trebuie sa inceapa totul din ianuarie-februarie (de multe ori, in martie poate sa fie destul de cald pentru media de temperatura a perioadei din an).

La oras, la apartament mai ales, iarna nu este posibil sa bati cuie in lemn pentru a construi un car sau o caruta, precum nici vara nu are logica sa iesi pe balcon si sa ascuti presupusa sanie acolo. Aceasta vorba populara nu poate fi interpretata ad literam.

Imprumuta din intelepciunea populara si ingrijeste-te de tine!

Asadar, in functie de stilul tau de viata si de necesitatile tale, reformuleaza zicala si respect-o! Nimic nu este mai reconfortant decat sa stai linistit avand totul pregatit deja, in timp ce ceilalti se agita, surprinsi de “neprevazut”.

Vei avea cald in casa atunci cand ceilalti vor avea centrala in reparatii sau nemontata inca, si caloriferele inca sparte si poate o mica inundatie in sufragerie. Vei avea racoare in casa atunci cand ceilalti vor abuza de evantaie pana cand isi vor monta un aparat de aer conditionat sau pana cand vor ajunge instalatorii sa curete vechiul aparat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here