Amenzile de circulatie vor creste peste 3 luni, intrucat salariul minim va fi de 2.050 de lei de la 1 ianuarie 2019, iar un punct de amenda reprezinta 10% din salariul minim pe economie.

Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta li se stabilesc clase de sanctiuni carora le corespunde un numar de puncte-amenda, in functie de gravitatea faptelor si de pericolul social pe care acestea il prezinta.

Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a. clasa I de sanctiuni – 2 sau 3 puncte-amenda;
b. clasa a II-a de sanctiuni – 4 sau 5 puncte-amenda;
c. clasa a III-a de sanctiuni – de la 6 la 8 puncte-amenda;
d. clasa a IV-a de sanctiuni – de la 9 la 20 puncte-amenda;
e. clasa a V-a de sanctiuni – de la 21 la 100 puncte-amenda. Contraventiile prevazute la clasa a V – a de sanctiuni se aplica persoanelor juridice.

Plata amenzilor rutiere va fi mult mai simpla incepand de anul viitor

Soferii vor putea plati, de la 1 ianuarie 2019, amenzile de circulatie la orice unitate a Trezoreriei Statului intr-un cont unic, chiar daca sunt din alt oras, si nu vor mai fi nevoiti sa faca dovada platii catre Politie.

Politia va verifica online daca amenzile au fost sau nu achitate, intrucat procesul verbal va avea o serie unica de evidenta.

Chitanta de plata a amenzii rutiere va avea trecute urmatorele informatii:

– seria procesului verbal
– codul numeric personal al contravenientului
– contul unic al Trezoreriei
– suma de plata
– data platii

Pentru ca politistii nu mai au dreptul de a primi banii pe amenzi, platile se vor face la CEC, trezorerii, administratiile publice locale, pe ghiseul.ro, etc. Termenul de plata al amenzilor la jumatate a crescut la 15 zile anul acesta, de la 48 de ore in trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here