Președintele Cubei, Raul Castro, în vârstă de 86 de ani, predă joi ștafeta unei noi generații, pentru o tranziție care va marca sfârșitul celor șase decenii de putere împărțită cu fratele său, Fidel, mort în 2016. 

Raul era fratele mai mare și i-a succedat la putere lui Fidel în 2006, după ce acesta din urmă s-a îmbolnăvit. „Am parcurs un drum lung, lung, lung și dificil”, declara Raul Castro în martie, dând asigurări că scopul a fost „fericirea” generațiilor care le vor urma.

În timpul celor șase decenii de putere a fraților Castro, Cuba a fost asimilată numelui lor. Insula din Caraibe a devenit un actor central în timpul Războiului Rece și a reușit să mențină regimul comunist, în ciuda șocului adus de prăbușirea Uniunii Sovietice.

Convocată miercuri și joi într-o plenară istorică, Adunarea Națională (parlamentul) va alege un nou președinte al Consiliului de Stat, principalul organ executiv cubanez, și va deschide țării porțile unei noi ere. Raul Castro anunțase deja de mai multă vreme că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Prim-vicepreședintele țării și numărul doi în Guvern, Miguel Diaz-Canel, în vârstă de 57 de ani, este cel ales și pregătit să devină noul chip oficial al Cubei.

Aparatcic-model, Miguel Diaz-Canel este, spre deosebire de înaintașii săi, un civil care a trecut discret prin eșaloanele puterii, înainte ca, în 2013, spre surpriza generală, să fie desemnat oficial ca fiind brațul drept al președintelui, un fel de succesor cât se poate de firesc al fraților Castro.

Citeste tot articolul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here