Care sunt tarile care detin arme nucleare

0
545

Cursa înarmării nucleare este departe de a fi intrat în declin, deși unele statele se angajaseră după 1990 să distrugă parte din arsenal. Dimpotrivă, dezvoltarea acestui tip de arme pare să conteze din ce în ce mai mult, mai ales după ce Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală care poate transporta focoase nucleare, scrie The Telegraph.

Această ultimă mișcare a nord-coreenilor îngrijorează comunitatea internațională. Iar noua administrație americană nu a rămas datoare – și-a înăsprit retorica împotriva acestora. Secretarul american al Apărării a avertizat Coreea de Nord că SUA „ar putea lansa un atac” dacă situația escaladează.

În decembrie 2016, Vladimir Putin a impus șefilor apărării întărirea capacității nucleare, care trebuie să fie un obiectiv-cheie al țării. Donald Trump a răspuns imediat pe Twitter spunând că și SUA își vor extinde în ritm alert capabilitățile nucleare.

Iar aceste vești venite de la principalele puteri nucleare din lume nu sunt îmbucurătoare. Deja în arsenalul mondial există bombe atomice care însumează o putere de milioane de kilotone.

Pe lângă acestea, mai există 15.000 de focoase nucleare gata de a fi montate pe rachete intercontinentale, majoritatea aparținând Statelor Unite și Rusiei.

Oficial, în lume există cinci state care dețin arme nucleare: China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite. Acestea sunt recunoscute ca posedând arsenal nuclear prin „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.

Citeste tot articolul…

Comenteaza pe facebook articolul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here