Un grup de tineri din orașul Tîrgu Neamț a găsit o metodă inedită de a protesta față de modul defectuos în care consideră că este condus orașul lor dar și împotriva măsurilor ce au fost luate în România în ultimii ani. Sub sloganul #noinu (“Noi nu suntem ca voi!”), tinerii au lansat un clip video cu mesaje prin care încearcă să tragă un semnal de alarmă, atrăgând totodată atenția autorităților locale că s-au săturat de promisiuni nerespectate și de lucrări făcute de mântuială, pe repede înainte în preajma alegerilor, doar ca să arate publicului că merită din nou votul. Tinerii mai protestează în clip și împotriva abuzului comis de conducerea PSD a Guvernului, care în urmă cu doi ani, pe 10 August 2018 a ordonat Jandarmeriei să intervină brutal asupra manifestanților pașnici din Piața Victoriei dar și împotriva altor gesturi comise de-a lungul timpului de diverși politicieni.
În clip, participanții întorc simbolic spatele conducerii orașului, afișând mesajul #noinu pe tricouri, alternând secvențe din mai multe orașe europene civilizate cu imagini de arhivă din presă în care diverși politicieni români fac anumite gesturi sau sunt condusi spre penitenciar.
“Am văzut lumea, am fost peste tot[…] Pentru noi, acasă e mereu acasă[…]” spun tinerii pe mai multe voci , în timp ce unii dintre ei sunt filmați din spate în diverse locuri prin orașe europene.
Știm că e o comparație forțată și suntem convinși că vor exista critici pe tema asta. Nu poți compara Târgu Neamț cu Londra, Paris sau Berlin. Cu greu poți compara Bucureștiul cu oricare din ele. Dar nu despre asta este vorba. Faptul că Târgu Neamț a rămas totuși ca nivel de dezvoltare în urma multor localități din România, comparabile ca mărime și buget cu orașul nostru sau chiar mai mici, ridică multe semne de întrebare. Pentru cineva din exterior care vine în vizită la noi, diferența este sesizabilă și e păcat să fim percepuți așa în 2020, gândindu-ne mai ales la ce semnificație istorică și culturală au locurile acestea. Pentru noi în schimb, lucrurile sunt și mai evidente. Cunoaștem factorii de decizie. Am încercat să ne spunem punctul de vedere în repetate rânduri și sub diverse forme, să le arătăm că nu este în regulă ce fac. Am fost la ședințe ale Consiliului Local. Am strâns semnături și am trimis petiții. Am primit mereu răspunsuri seci, doar pentru că erau obligați legal să răspundă, în care ne asigurau de toată implicarea și cooperarea lor. Au bifat practic demersul și atât. Dar nu s-a schimbat nimic. Au continuat să facă tot ce au știut ei, într-un mod absolut arogant și sfidător la adresa cetățeanului, uitând că vin alegerile și îi putem trimite acasă. Am convingerea că vor face la fel și mai departe dacă le permitem, pentru că îî vedem că și-au atins limitele. Eu nu văd un viitor mai bun, diferit față de ceea ce vedem în prezent, sub conducerea actualului primar și a echipei sale, bazându-mă pe ceea ce am văzut în 2 mandate. Nu cred că mai au nimic nou de arătat. Dacă puteau mai mult, făceau mai mult în 8 ani. Își epuizează acum în campanie toți așii din mânecă, demarează acum toate lucrările care până în momentul ăsta au bătut pasul pe loc și aia a fost tot. După alegeri… prăpădul! Ne pare rău, nu sunt bani. Dacă vi se pare cunoscută schema, ei bine, ați tot văzut-o pusă în practică de la revoluție până în prezent, de prea multe ori, ca să ne mai lăsăm pcăcăliți încă o dată.
a declarat Andrei Sandu, unul dintre cei care apar în clip.
Tinerii de la noi visează să termine școala ca să poată să plece. Dacă ar face cineva un sondaj pe bune, mai mult de jumate din ei au familii sau prieteni pe afară și toți au discuții începute sub diverse forme pentru a pleca din țară. Populația scade văzând cu ochii. În urma tinerilor care pleacă, rămâne o populație îmbătrânită și bolnavă, cu venituri mici, care cu mari eforturi își poate duce traiul. Numai la medicamente dacă ne gândim cât costă, ne întrebăm de multe ori cu ce și le cumpără. Îi mai ajută probabil copiii și cunoscuții. Deși nu văd pe nimeni ridicând problema asta, eu stau și mă întreb ce se va întâmpla cu orașul nostru odată ce populația va scădea sub nivelul comunelor din județ. Își va mai putea păstra statutul de oraș? Ce se va întâmpla atuci cu bugetul și alocările de fonduri?
se întreabă Vlad Peiu, un alt tânăr participant la demers. Vlad a condus filiala Pro România din Târgu Neamț, formațiune pe care a decis să o părăsească împreună cu o bună parte din echipa sa, atunci când liderii de la centru au inițiat demersuri comune cu ALDE, nefiind de acord cu un astfel de compromis. Mesajul său de renunțare la momentul respectiv a răsunat și în presa națională.
Din păcate trăim o perioadă de tranziție foarte complicată, grea, anevoioasă, marcată și de criza asta globală în domeniul sănătății publice, care lasă o amprentă grea asupra societății în care trăim, asupra oamenilor abandonați cu ochii în soare de guvernarea precedentă, cu multe promisiuni neîndeplinite, dezamăgiri și nemulțumiri. Îmi doresc din toată inima să trecem cât mai rapid peste perioada asta, să avem puterea de a lua deciziile corecte, să ne vindecăm și să ajungem și noi într-o stare de normalitate, specifică lumii actuale. Schimbarea trebuie și poate să vină de la fiecare dintre noi!
Motorul acestui demers este o echipă de oameni tineri, maturi, responsabili, determinați să contribuie la o schimbare în bine a acestui oraș!
Îmi doresc ca Târgu Neamț să fie orașul în care să ne bucurăm de toate facilitățile pe care orice spatiu urban bine dezvoltat și evoluat le oferă în anul 2020. Avem atâtea exemple în jurul nostru care au fost ignorate sistematic, încât nimic nu trebuie inventat, ci doar trase învățăturile și aplicat. Este nevoie de oameni implicați dar și de o susținere politică majoritară pentru a implementa ceea ce gândim, ceea ce ne dorim!
Sunt obiective realiste, adaptate la nevoile și așteptările locuitorilor din orașul nostru, idei și proiecte care prin resursa tinereții și a puterii de muncă pot fi puse în practică! Dar ele vor face obiectul unei alte discuții, cu specific electoral, la momentul potrivit.
ne-a declarat Andrei Aciocârlănoae, președintele PNL Târgu Neamț, la rândul său prezent în acest clip.
Eu am ajuns la concluzia că ei (n.r. – ei, conducerea PSD a orașului) trăiesc într-o bulă a lor, în care pare totul perfect, complet rupți de nemulțumirile celor din jur. Consideră că își fac treaba foarte bine. Se laudă unii pe alții, se aplaudă furtunos între ei pentru lucruri mărunte. Și nu înțeleg niciodată ce avem cu ei. Oricine are o altă opinie, sigur are interese sau e plătit să îi critice. Scuza lor preferată e că lucrurile nu se pot face peste noapte. Păi bine bine, dar aproape un deceniu nu înseamnă deloc peste noapte. Adică ne putem întreba – doar atât s-a putut în 2 mandate? Nu e cam puțin? Dacă 8 ani ați tăiat frunză la câini, pentru cine sau pentru ce mai candidați acum? Care e rostul? De ce alții au reușit mai mult, mai repede și cu resurse mai puține? Sunt chiar în țara noastră foarte multe exemple de oameni tineri care au schimbat în bine localitățile lor și care le dau lecții de administrație celor de la noi. Iar dacă îndrăznești să pui întrebări, ești imediat executat de unii din presa locală, aflați în legături strânse cu conducerea PSD. Mie mi-a dedicat unul un întreg articol, doar pentru că am îndrăznit să am opinii diferite față de ale lor. Că în Rusia și Coreea de Nord – de unde pare că își iau băieții ăștia lumină, să ai alte opinii e de neconceput. Pe un alt domn în vârstă, care solicită mereu informații în baza legii 544, l-au executat tot așa. Pe mine au încercat să mă intimideze și în privat, cu fel de fel de mesaje în care mi se spunea “prietenește” că ar fi bine să mă liniștesc, că nu se știe… În schimb dacă pune primarul o semnătura pe nu știu ce proiect care s-ar putea eventual realiza peste nu știu câți ani, eventual cu niște bani pe care acum orașul nu îi are – deci fix nimic, pielea ursului din pădure, presa îl prezintă imediat ca pe un erou local, cu fotografii aranjate din toate unghiurile, de ca și când lucrarea respectivă s-ar fi făcut deja iar aplaudacii de partid sar imediat toți cu laudele de zici că li se dă startul la oră fixă – atenție, promoție la tigăi! Ne cred foarte foarte prosti probabil. Altfel nu se explică. Și nu doar pe noi ne desconsidera (cei care îi criticăm destul de mult), ci pe toți cei care citesc. E un spectacol grețos de cele mai multe ori. Îmi vine în minte un cuvânt pe care nu îl pot spune aici.
a mai completat Andrei Sandu.
La mine în familie lucrează doar mama. Salariul e destul de mic. Tineretul din oraș nu are unde munci. Nu au făcut nimic în toți anii ăștia pentru noi. Își aduc aminte de noi doar în campanii și atunci doar pentru că au nevoie de susținere. Cum se termină campaniile, cum uită tot. Au venit trei supermarketuri care oferă la rândul lor salarii mici și locuri de muncă puține. Nu avem ce face. Ne simțim uneori sufocați. Mulți dintre noi ne gândim să plecăm, întâi la facultate apoi să ne facem o viață în alte orașe sau alte țări. Aici poți să lucrezi doar dacă ești ruda cui trebuie și doar la stat. Dacă ești cine trebuie și nu este loc, se face loc. Dacă nu, te alegi doar cu promisiuni. Promisiunile nu pun mâncare pe masă.
a mai spus un tânăr participant la realizarea clipului, care nu a dorit să își facă numele public.
Deși o parte dintre participanți sunt sau au fost implicați în activități politice în trecut, unii dintre ei chiar la vârful unor formațiuni concurente între ele, ne-au asigurat că mișcarea nu este una publicitară pentru o formațiune anume ci mai degrabă una transpartinică, de conștientizare a problemelor și de revoltă la adresa felului în care orașul lor a fost și este gestionat. În clip nu sunt promovate însemnele vreunui partid sau mesajele acestuia și populația nu este îndemnată să voteze pe cineva anume. Cu toate acestea, tinerii transmit clar și răspicat conducătorilor actuali că nu îi vor susține în alegeri, nu îi vor vota și își vor îndemna părinții și bunicii să procedeze la fel.
Nu este prima activitate în care ne implicăm în formula aceasta. Suntem tineri, orașul e mic, inevitabil ne cunoaștem între noi. Odată ce o activitate îți iese bine, e normal să vrei să ții legătura și să mai participi și la altele. În anumite proiecte, care ne reprezintă pe toți, lăsăm politica deoparte și colaborăm. Clipul acesta arată nemulțumirile și îngrijorările pe care le avem cu toții, în calitatea noastră de cetățeni ai orașului. Trebuia să fim chiar mai mulți, dar o parte dintre cei care au zis inițial că vor veni, nu au mai putut ajunge în ziua și la ora la care care s-a filmat secvența de la monument. Am decis să mergem înainte așa, alternativa fiind să mai amânăm, ceea ce ar fi complicat și mai mult lucrurile. Anul trecut în vară am lucrat împreună la un clip de promovare al orașului. În iarnă am realizat o replică a coroanei lui Ștefan cel Mare, care este expusă și poate fi văzută în Cetatea Neamț. Am organizat împreună mai multe operațiuni de curățenie în oraș. Totul prin eforturi proprii, fără bani de la buget. Dar despre lucrurile astea presa nu scrie, că nu sunt interesante. Indiferent cum vor decurge lucrurile în campania care se apropie, știm deja că avem puterea și energia necesară pentru a face lucruri bune să se întâmple și suntem convinși că tot mai mulți tineri se vor implica în demersurile noastre. Cu sau fără funcții, noi vom continua să facem ceea ce facem, oamenii fiind cei care contează la final.
a completat Vlad Peiu.