O majorare de capital anunţată de o mare bancă spaniolă a tulburat bursele euro­pene, atrăgând atenţia că sistemul bancar al zonei euro „încă produce îngrijorări majore“, informează ZF.

L83925

Titlurile băncilor spaniole au înregistrat ieri pe burse scăderi de până la 25% după ce Banco Popular Espanol, a şaptea instituţie de credit din Spania în funcţie de cota de piaţă, a anunţat o emi­siune de acţiuni de 2,5 mld. euro. Acţiu­nile Banco Popular au plonjat la cel mai scă­zut nivel din ultimii 26 de ani, po­trivit Bloomberg.

Banco Popular vrea să vândă aproximativ 2 miliarde de acțiuni la un preț de 1,25 euro/unitate, cu aproape jumătate sub cotația de la închiderea de miercuri, de 2,36 euro. Fondurile atrase ar urma să fie folosite pentru consolidarea capitalului și pentru acoperirea pierderilor cauzate de împrumuturile neperformante, în special credite ipotecare.

“Este brutal. Valoarea acțiunilor investitorilor se va dilua enorm”, a spus pentru Bloomberg analistul Nuria Alvarez de la firma de brokeraj Renta 4, citată de profit.ro.

Declinul abrupt al titlurilor Banco Popular s-a reflectat în scăderi de până la 5% în rândul principalelor bănci locale, în timp ce bursa de la Madrid a închis pe minus cu 0,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here