Ai descoperit de curand ca fotografia este una dintre pasiunile tale si ca este ceea ce ti-ar placea sa faci in urmatorii ani? Ai cumparat un aparat foto profesional si incerci sa descoperi tot ceea ce face si cum poate face acesta poze mai bune, dar cu toate acestea rezultatele nu sunt cele mai bune.
Pentru a avea fotografii reusite si pentru a pune in valoare subiectul fotografiat, corect, este foarte important sa stii ceea ce face si ce nu face un fotograf la inceput de drum. Gabriel Comanescu iti spune cateva sfaturi potrivite pentru inceputul de drum al unui fotograf de exceptie.
Ce nu face un fotograf la inceput de drum?
- Nu focalizeaza corect
Focalizarea este cea mai comuna greseala pe care o face un fotograf. Pozele nu sunt clare, iar subiectul nu este pus in centrul atentiei. Fie ca misca aparatul in momentul in care apasa pe buton, fie ca nu a facut setarile corespunzatoare pentru focalizarea manuala sau automata, pozele risca sa nu iasa niciodata bune, daca nu citesti manualul de instructiuni al camerei. Alege mai multe puncte de focalizare si indruma obiectivul catre punctul corect.
- Nu foloseste lumina corecta
Stiai ca exista si blitz extern? Daca nu stiai, inseamna ca inca nu esti familiarizat cu lumina si cu tot ceea ce tine de setarile de luminozitate. Spre exemplu, exista situatii cand faci o fotografia intr-o incapere si aceasta este intunecata, situatie numita subexpunere, si situatie in care este facuta poza si aceasta este prea luminoasa, situatie cand este vorba de supraexpunere. Verificati setarile camerei, daca nu este blocata compensarea de expunere pe minus sau cu mult inspre plus.
- Nu stie cum sa seteze balansul alb
Cand nu este setat whitebalance-ul (WB), fotografiile, desi sunt facute ziua, redau culori reci. Trebuie sa faci setarile, in functie de condintiile atmosferice si conditiile de iluminare. WB-ul determina RGB-ul, adica proportia necesara din fiecare culoare.
- Nu foloseste un trepied
Fotografiile miscate sau tremurate sunt cauzate si de pozitionarea incorecta a aparatului. Subiectul sau imaginea miscata poate fi usor remediata daca folosesti un trepied. De asemenea, timpul de expunere poate fi prea lung sau camera nu a masurat corect lumina. Schimba rotita de programe in modul S si alege timpul de expunere cel mai scurt posibil, astfel incat sa iti permita sa fotografiezi la timp orice moment, fara a iesi tremurat sau miscat.
Tine cont de sfaturile de mai sus si bucura-tede aceasta meserie frumoasa, de a fi un fotograf profesionist.
[…] de oameni precum Gabriel Comănescu pe această temă și care se adresează în mod explicit unui fotograf începător. Fotografii de renume nu au ezitat niciodată să sară în ajutorul amatorilor sau […]
[…] 5 sfaturi de care sa tii cont atunci cand alegi un fotograf […]
[…] înveți fotografie, atunci un DSLR este o alegere potrivită. Sigur, la pachet cu niște sfaturi despre fotografie, cum sunt cele ale lui Gabriel Comanescu, sau cursuri – pe care le poți face gratuit, […]
[…] Fotograf Gabriel Comănescu am învățat că dacă ești un fotograf începător îți trebuie 5 sfaturi de care să ții cont pentru a reuși în acest domeniu de […]